Review Castelli herfstjas

Castelli regenjas

We hebben er lang tegenaan zitten hikken, maar tenslotte toch gezwicht. Na een paar keer goed natgeregend te zijn tijdens een fietstocht en de onprettige ervaring om nog een stuk te moeten fietsen terwijl je nat bent en het koud hebt, is de kogel door de kerk: we gaan zo’n lichtgewicht jasje kopen om de romp te beschermen tegen kou en nattigheid. De herfst staat tenslotte voor de deur, dus we zullen een regenjasje vast goed kunnen gebruiken.

Passen en uitkiezen

In deze tijd van het jaar komen de winteroutfits in de schappen bij de plaatselijke fietswinkel. Er was dus voldoende keus. Wat navragen leert dat je de keuze hebt uit een echte regenjas (echt waterdicht, ook op de naden, weinig ventilatie en wat duurder) of een jas die waterafstotend is (kan tegen een flinke bui, maar je moet er geen drie uur mee door de regen gaan fietsen). We besloten te gaan kijken voor een waterafstotende jas: we zijn tenslotte mooi-weer-fietsers die niet gaan als de buienradar al aangeeft dat het de komende uren nat is en nat blijft. Maar een buitje onderweg, daarvoor blijven we niet thuis.

Sportful

In eerste instantie viel mijn oog op een jackie van Sportful (Hot Pack 5 Jacket). Wit van kleur, dunne stof en netjes afgewerkt. Er zat een klein achterzakje in waar een zakje in was geintegreerd om de jas in te doen als je hem niet aan hebt. Reuze handig. Ook had deze jas duimgaten in de manchetten, maar daar ben ik niet zo van gecharmeerd omdat ik het gevoel heb dat die nooit een lang leven beschoren zijn. De jas zat lekker, maar ik zag ook al een andere, van Castelli.

Castelli

Castelli heeft (voor mij in elk geval) wat meer aantrekkingskracht. Dit betrof een dun jasje in het zwart met de Castelli schorpioen achterop. Ventilatie was aanwezig onder pandjes op de rug en het jasje zat erg goed. Vrij strak rond de polsen wat wel fijn is om te voorkomen dat de mouwen ongewild opstropen. De mouwen waren wel wat lang, maar dat zou wel goed komen als je in de wielrenstand gaat zitten (naar voren gebogen). Ook de afwerking was erg netjes, met een extra flapje om de rits aan de bovenkant. Dit jasje is het uiteindelijk geworden. Er was weliswaar nog een gegadigde van Northwave, maar die was toch minder mooi. Ik moet toegeven, uiteindelijk heeft het merk toch wel de doorslag gegeven.

Testen tijdens een lange tocht

jasje_ventilatiegaten

Ventilatie gaten op de rug.

De dag erna stond de Mergelheuvelland 2-daagse al voor de deur. De vooruitzichten waren aardig, maar er zou wel eens een regen of onweersbui kunnen vallen in de loop van de middag. Aangezien we de lange afstand gingen doen, was het meenemen van het jackie wel zeker. Er zat dan weliswaar geen opbergzakje bij (gemiste kans), maar we hadden nog een oud zakje van een windjackie dus dat ging daarin. Het jasje kan je erg klein opvouwen en het is echt lekker licht. Afhankelijk van de grootte van de zakjes van je wielershirt kunner er nog wat repen of een zakje met je telefoon, geld en sleutels bij.

jasje_van_castelli

Met groot ‘Castelli’ op de linkerarm

‘s Middags was het zover. We waren op zo’n driekwart van de tocht en reden in de buurt van het Belgische Montroux (in de buurt van Aubel waar zich enkele beruchte beklimmingen bevinden) en de lucht werd donker. In de verte hoorden we al donderslagen en het zag er niet best uit. De op een na zwaarste klim moest nog komen: Les Waides. Halverwege deze klim, op het nog gemakkelijke deel begon het al te regenen. Ik houd er niet van te stoppen tijdens het klimmen en dacht dus nog even door te rijden tot boven. Dan doe ik die regenjas daar wel aan als het nog niet droog is. Het was boven nog niet droog. Inmiddels was mijn shirt vrij nat. Zou het nog zin hebben die jas aan te doen? Toch maar gedaan. Het hierop volgende deel van de tocht (het was inmiddels weer droog) met de jas gereden en dat voelde toch wel lekker aan: hoewel het shirt eronder vrij nat was, beschermde het me tegen wind en kou. Bij een volgende klim de regenjas aangehouden. Eens kijken of ik boven dan zou ontploffen van de hitte: hoe zou de ventilatie het doen? Ik was blij verrast. Natuurlijk kreeg ik het wel wat warmer, maar dat kwam door het klimmen niet omdat de jas niet zou ventileren. Toch de jas maar weer uit om het natte shirt in de resterende kilometers te laten droogwaaien.

Op de tweede dag van de Mergelheuvelland 2-daagse hadden we de regenjas weer nodig. Ook hier was sprake van een flinke bui, maar die brachten we door onder een overkapping bij een bevoorradingspost. Toen de bui bijna voorbij was weer verder gegaan en ook nu weer in de jas een klim gedaan. Klimmen gaat goed in die jas.

Eindoordeel

jasje_in_verpakking

Opgevouwen in een klein zakje meet het slechts 10cm

Hoewel je in mijn ogen aardig in de buidel moet tasten voor zo’n dun en klein jackie waarvan je op dat moment niet weet in hoeverre het ding je droog zal houden, ben ik blij verrast. Voor € 81,- is de Castelli van jou en hij zit heerlijk. Op de fiets merk je nauwelijks dat je hem aanhebt en ook als het hard waait heb je hem zo aan: geen problemen met plakkende mouwen aan je armen. Daarnaast is het regenjasje erg klein op te vouwen en past er nog genoeg bij achterop. Klein minpuntje in de afwerking: waar is het zakje om de jas in op te bergen?

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Wielren gadgets door .

Reacties

Plaats een reactie