Watersley Mountainbike route

Startpunt Watersley MTB route

Sinds een aantal weken zien we op allerlei plaatsen in de buurt van ons huis bordjes met het welbekende symbool van een mountainbike route. We weten echter niet van welke route deze bordjes zijn. De meeste mountainbike routes zijn ons wel bekend en ook op de bekende websites waarop routes op verzameld worden, zien we geen routes die overlappen met deze bordjes. 

Er zit niets anders op dan op een mooie zondag de bordjes gewoon te gaan volgen en de route te beginnen bij een willekeurig bordje. We kiezen voor het bordje een paar honderd meter voorbij het stadion van Fortuna Sittard. Vrijwel direct slaan we af en fietsen we een stuk over een grindpad. Even verderop gaat het pad over in een modderpoel en dan zijn we bij een kort, steil ‘dijkje’. Fiets je hiervan af dan kom je op een lager gelegen fietspad. Tot onze verbazing zien we echter dat we nog geen 50 meter verderop hetzelfde ‘dijkje’ weer op moeten. 

Onduidelijkheden

Hierna loopt de route een stuk over asfalt: eerst moeten we een lus maken om aan de andere kant van de weg te komen en daarna fietsen we door de straatjes van Geleen richting het Zuyderland ziekenhuis. We steken de rijksweg over en even verderop fietsen we weer de velden in. Helaas wordt de route hier wat onduidelijk. Bordjes ontbreken (of we hebben ze over het hoofd gezien) en dus volgen we de paden die inmiddels in het veld zijn ingesleten en even later vinden we de route terug. 

We zijn weer in Geleen, rijden een stuk over een weg langs de rand van het dorp en moeten via een trapje door een voetgangerstunnel onder het spoor door. Wellicht is dit stukje toegevoegd om de route wat spannender te maken, maar het is niet helemaal wat wij van een mountainbike route verwachten. Bovendien is het ook helemaal niet nodig om op het volgende punt te komen.

Single track

Wat na dit vreemde stuk komt is echter wel de moeite waard: een mooie, lange single track door de velden met hier en daar wat bos. Met de racefiets rijden we vaak op het asfaltpad wat hier parallel aan loopt en we waren ons helemaal niet bewust dat hier zo’n mooi achteraf pad loopt. De lokale bevolking is hier duidelijk wel van op de hoogte, want er wandelen genoeg mensen, met en zonder hond. Het pad eindigt bij de rondweg N276, waar we vervolgens een stukje langs fietsen. 

De klim

Trappen Watersley MTB route

Loodrecht op de rondweg vind je even verderop de enige echte klim uit deze mountainbike route. Je slaat linksaf en fietst door een weiland zo de heuvel op. De eerste helft is nog vrij gemakkelijk, daarna wordt het steiler. Bij de bosrand ga je naar links om de route te vervolgen. Hier kruist de route de meer uitdagende Windraakroute en even later fietsen we Sittard in. Opnieuw moeten we een trap af, dit keer een flink steile trap en staan we ineens in het stadspark. We vervolgen de route door de straten van Sittard, missen nog een onopvallend geplaatst bordje en komen uiteindelijk via een pad langs de Geleenbeek weer op de rondweg. 

Naar de finish?

We zijn weer in de buurt van het startpunt en hebben het vermoeden dat we inmiddels het einde van de route naderen. Tot we plotseling weer een steil ‘dijkje’ afmoeten en even later weer zo’n dijkje opmoeten om achter de parkeerplaats van het ziekenhuis door een weiland naar de doorgaande weg te fietsen. Ook dit lusje hadden we best over kunnen slaan. 

Nu we nog dichter bij het startpunt zijn, overwegen we om gewoon terug te fietsen, maar voor de zekerheid blijven we de bordjes volgen. Die leiden ons naar het Tom Dumoulin bikepark waar het officiële startpunt van de route blijkt te liggen. Dat hadden we misschien wel kunnen raden…

Een bijzonder pad

Opnieuw blijven we de bordjes volgen. Dit keer brengen ze ons naar het meest bizarre stuk van de route. We rijden achter de sportvelden langs en komen in een bos waar een smal pad doorheen loopt dat nauwelijks zichtbaar is door de vele bladeren. Even verderop gaat het pad parallel aan de rondweg lopen, maar wel enkele meters hoger. Het pad is hier smal en glibberig door de vele regen van de afgelopen dagen en direct rechts van je is een diepe afgrond, dus dat is best spannend. Ineens stopt het pad. We staan bij een heel steil walletje met daaronder het fietspad waar we begonnen waren. Of je daar met de fiets af kan betwijfelen we, dus dat gaat te voet. 

Ons begin en eindpunt Watersley MTB route

Samengevat

Al met al was dit best een interessant rondje. De route heeft verschillende stukken die wij onnodig vonden, maar gelukkig kan je deze stukken ook gemakkelijk overslaan. Daarnaast zaten er een aantal, ons onbekende, mooie stukken in die we zeker vaker zullen fietsen. De route haalt het niet bij de nabijgelegen Windraakroute, maar voor een route die bijna in onze achtertuin ligt is het toch een vermakelijk rondje. 

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Mountainbike door .

Reacties

Plaats een reactie