Auris en Oisans (vanuit Bourg d’Oisans)

Statistieken

Lengte

15.0 km

Hoogteverschil

821 m

Hoogte top

1580 m

Gemiddelde stijging

5.5 %

Maximale stijging

10.2 %

Hoewel Auris ‘gewoon’ een skistation in de omgeving van Alpe d’Huez is, is de klim er naar toe een avontuur als je in Bourg d’Oisans begint. De klim begint met de eerste 3 kilometers van Alpe d’Huez. Je fietst de bekende berg op tot La Garde en daar sla je af. 

Er volgen nu een aantal eenvoudige kilometers waarbij je over een smalle, slechte asfalt weg fietst. Het is er bijzonder rustig, er is nauwelijks verkeer op deze vrij onbekende klim. Al snel begint het flink te stijgen, tot 7-9%, terwijl de weg door het bos omhoog kronkelt. Je passeert de afslag naar Armentier le Bas en daarna het gehucht Armentier le Haut en komt dan op het mooiste stuk van de klim. 

In een boekje over fietsen in de Alpen is deze weg eens beschreven als ‘de dakgoot van de berg’ en dat is een heel passende beschrijving. Een heel smalle weg, zo tegen de bergwand aangeplakt. Met aan de rechterkant een enorm diepe vallei met slechts een laag muurtje als vangrail. Gelukkig rijdt hier nauwelijks verkeer, want passeren is bijna niet mogelijk, maar wat is het hier mooi. Hier vlakt de klim ook helemaal af, dus je kunt optimaal genieten van dit mooie stuk.

Er volgt een korte afdaling en je komt bij een bredere weg. Het is nu nog 5 kilometer klimmen naar skistation Auris. Het zijn vrij gemakkelijke kilometers. Een brede, goede asfaltweg slingert omhoog door het mooie landschap. Een lelijk hotel van het skioord kan je al snel zien liggen, maar de weg maakt nog een flinke slinger voordat je er bent. Nergens wordt het echt steil, de stijging is soms rond de 8%, dan weer slechts 4 of 5%. Het is prettig fietsen en buiten het wintersport seizoen kom je hier nauwelijks mensen tegen. Ook op de top is het rustig. Op het moment dat wij deze klim fietsten waren er enkel werklui, wellicht bezig met de voorbereidingen voor de komende winter. 

Bergen in de omgeving van Auris en Oisans

Vlakbij Auris en Oisans vind je verschillende bekende beklimmingen, waaronder Alpe d’Huez, Les Deux Alpes en de Col d’Ornon. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie