Col de Sarenne

Statistieken

Lengte

12.5 km

Hoogteverschil

890 m

Hoogte top

1999 m

Gemiddelde stijging

7.1 %

Maximale stijging

10.2 %

Je zou de Col de Sarenne kunnen zien als een alternatieve klim naar Alpe d’Huez. Als je hier naar boven bent gefietst, kan je immers via een aantal golvende kilometers naar het skistation fietsen. Wat statistieken betreft lijkt de Sarenne op de traditionele klim naar Alpe d’Huez: in 13 kilometer klim je ongeveer 1000 hoogtemeters. De Sarenne is echter veel onregelmatiger en heeft zowel een korte afdaling, vrijwel vlakke kilometers, maar ook lange steile stroken. 

Je begint bij het stuwmeer ‘Lac du Chambon’. Vanaf dit meer begin je met een zware kilometer naar Mizoen. Dit is gelijk de steilste kilometer van de klim en het stijgt hier continu met 11%. In Mizoen vlakt het helemaal af en is ook een waterpunt beschikbaar om eventueel je bidons bij te vullen.

Na de vlakke kilometers in Mizoen volgt een korte afdaling gevolgd door een steile muur waar je tegenop moet fietsen. Daarna volgen een aantal kilometers door het bos waar het steeds 8 a 9% stijgt. 

In Clavans-bas wordt het opnieuw een stuk vlakker en dat blijft zo tot Clavans-haut. Het is nu nog 7 km tot de top en die zullen steeds zwaarder worden. Het bos wordt dunner en er komt steeds meer zicht op de gletsjers hogerop. De eerste kilometers na Clavans-haut zijn nog goed te doen, met name de laatste 3 zijn erg zwaar. Je ziet aan de wegen en haarspeldbochten die tegen de bergwand aangeplakt zijn en de ‘doorsteek’ naar de pas waar je naar toe moet, maar dat is nog een flink stuk hoger. Steeds vaker zie je 9 – 10% op je fietscomputer. Het asfalt wordt steeds slechter en het hobbelt continu. Er ligt zelfs grind op de weg waar je tussendoor moet slingeren, maar het uitzicht is geweldig en dat maakt de klim toch zeer de moeite waard.

Bergen in de omgeving van de Col de Sarenne

Vlakbij deze schitterende klim liggen Alpe d’Huez, Les Deux Alpes en Auris-en-Oisans. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie