Val Thorens

Statistieken

Lengte

36.0 km

Hoogteverschil

1659 m

Hoogte top

2300 m

Gemiddelde stijging

4.6 %

Maximale stijging

7.5 %

De klim naar Val Thorens, ook wel Montée des Belleville genoemd, start in Moûtiers bij de afrit van de N90. Je fietst over een brede weg, die wel iets weg heeft van een snelweg. Gelukkig is het er niet zo druk in de zomer, maar de auto’s die er zijn, rijden flink door. Wel is er veel vrachtverkeer dat bouwmateriaal voor de hoger gelegen skistations vervoerd. 

Doordat de weg zo breed is, hebben we er niet veel last van. Het stijgt regelmatig, zo’n 6-7%, met hier en daar een haarspeldbocht. Het eerste deel zijn er nog geen interessante uitzichten, de weg loopt veelal door het bos.

Na 10 km kom je bij Saint-Jean-de-Belleville. Hier vlakt het wat af, er volgen wat eenvoudige kilometers en zelfs een korte afdaling. In het dorp kan je ook afslaan naar La Sauce, als je nog wat extra klim kilometers mee wilt pakken.

Hierna volgt een pittig deel van de klim: 6 kilometer van 7 – 8%. Wat statistieken betreft is dit het zwaarste deel. Het is ook daadwerkelijk pittig, vooral omdat je over een lange, rechte weg fietst die op het zicht niet stijgt, maar de benen ervaren het toch echt anders. 

Op zo’n 5 kilometer tot Les Menuieres is aan de rechterkant een kerkje en links een toilethokje. Dit is een mooie plek om de bidons bij te vullen. Veel waterpunten zijn er namelijk niet langs deze lange klim. Daarna volgt opnieuw een eenvoudige strook waar het stijgingspercentage zakt naar 2 – 4%. Geniet hier even van, want het wordt opgevolgd door 2 kilometer van 7%, tot de rotonde waar je Les Menuieres in kan fietsen. Ook hier is in de zomer niet veel te beleven, net als in de andere skistations die hier in de omgeving liggen.

Wij willen echter niet naar Les Menuieres, maar naar Val Thorens, dus laten we de afslag links liggen. Er volgt een korte afdaling waar het zo’n 5% daalt. Voor nu is dat prettig, maar we moeten nog een keer terug. Het is immers een doodlopende klim. 

We beginnen nu aan de laatste 9 kilometer, waarin je nog ruim 500 meter moet klimmen. Het wordt nergens meer echt steil, maar we hebben al 27 km geklommen, en dat beginnen we wel te voelen. 

Inmiddels is er wel een mooi uitzicht. We fietsen tussen kale weiden en rotsen en je kunt behoorlijk ver kijken. Op 3 kilometer van de top is een grote parkeerplaats. Als je hier naar links kijkt zie je vangrails van de klim hogerop lopen en de tunnel waar je naar toe moet. Als je hier doorheen gefietst bent, ben je in Val Thorens, een van de grootste ski-stations van Europa. Hoewel je in het dorp nog verder kunt fietsen, hebben wij de top bij het grote aankondigingsbord aan het begin van het dorp gelegd.

Bergen in de omgeving van Val Thorens

In de buurt van Val Thorens vind je de beklimmingen naar de skigebieden Valmorel en La Plagne. Ook de onbekende, maar mooie klim naar het Croix du Sauget ligt vlakbij. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie