Fietsen in de glooiende Auvergne (1) – Drie collentocht

Op de top van de Col de la Croix St Robert

In onze zoektocht naar nieuwe, onbekende fietsgebieden zijn we de Auvergne op het spoor gekomen. Dit gebied midden in Frankrijk zou een ideale plek moeten zijn voor een paar mooie fietstochten. Je hebt hier niet de lange beklimmingen uit het hooggebergte, maar dat is ook geen vereiste voor een fijne fietsvakantie. Het besluit is dus snel genomen: de Auvergne wordt de eerste locatie van onze zomervakantie in Frankrijk.

We hebben een camping geboekt in La Bourboule, een toeristisch plaatsje in de buurt van de Puy de Sancy. We vertrekken zaterdag vroeg in de ochtend, want het is een flinke reis van zo’n 9 uur. De reis via Brussel, Parijs en Clermont-Ferrand verloopt voorspoedig en in de loop van de middag arriveren we op camping Poutie. We hebben een mooie, ruime plek waar we onze nieuwe tent uit kunnen proberen. Helaas begint het hard te regenen en het kost dan ook wat moeite om de tent op te zetten. Even later staat ons huisje dan toch en kan de vakantie echt beginnen.

Col de la Soeur

Na een koude nacht, waarin we heerlijk slapen na de vermoeiende reisdag, staan we op bij een strakblauwe lucht. Hierdoor is het nog koud, maar de zon doet al zijn best. Ideaal weer voor een mooie fietstocht rond de Puy de Sancy. Vanaf de camping dalen we een klein stukje af naar La Bourboule. Het blijkt een gezellig dorpje te zijn met verschillende restaurantjes. Daar kunnen we zelf ook nog eens wat gaan eten of drinken. Na La Bourboule beginnen we gelijk met de eerste klim: de Col de la Soeur (1149 m), een prachtige col die je doet denken aan het land van de Hobbits uit de Lord of the Rings. Met stijgingspercentages tot zo’n 6% kunnen de benen even opwarmen. Het is er heel rustig en we realiseren ons hoe fijn het is om te fietsen op een berg waar nauwelijks auto’s rijden. Wat een enorm contrast met de drukke wegen over de bekende cols die we in eerdere vakanties beklommen hebben.

Panorama van de top van de Col de la Soeur

We hoeven slechts 300 meter te klimmen om de top van de eerste col te bereiken. Daarna volgt natuurlijk de afdaling. Uit het bos opent een weids panorama en dit moeten we even vastleggen. Na dit fotomoment vervolgen we de afdaling naar Tour de Auvergne. We fietsen een route die we op internet gevonden hebben, maar nu stuurt de route ons wel in een heel vreemde richting. Voor de kerk linksaf en dan via een steil straatje omhoog. Het lijkt dood te lopen en we draaien om. Later zien we dat we een trap af hadden moeten gaan, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Col de la Geneste

Onderweg naar de Col de la GenesteWe rijden door over een iets grotere weg, maar het is nog steeds rustig. Er komen ons groepjes fietsers tegemoet die vrolijk ‘bonjour’ roepen. De weg golft wat op en neer tot we in een volgend dorpje komen. Daar draaien we linksaf naar Super Besse en beginnen we aan de Col de la Geneste. Het is opnieuw een heel rustige klim met gematigde stijgingspercentages. We halen een oud mannetje in dat heel langzaam fietst. Het blijkt een beetje een vreemde fietser, want even later haalt hij ons weer in om daarna juist weer langzaam te gaan fietsen. We laten de man maar en fietsen lekker in ons eigen tempo naar boven. Op de top hebben we een magnifiek uitzicht op de Puy de Sancy met zijn ballonvormige bovenkant.

De afdaling is er één in etappes, waarbij we soms ook weer wat moeten klimmen. Uiteindelijk komt er een steil, recht stuk waar we echt snelheid kunnen maken. We komen in Besse waar de route opnieuw wat rariteiten heeft, waaronder een niet-bestaande waterval en een centrum waar je niet mag fietsen, maar dat wel een historische fontijn heeft om de bidons bij te vullen.

De laatste col

Bord aan de voet van de Col de la Croix Saint RobertNa Besse beginnen de kilometers wel te tellen. Het is de hele dag op en af en dat blijft zo tot we in Monneau zijn. Hier begint de laatste klim, de Col de la Croix Saint Robert. Een bord langs de weg geeft aan dat we 5,6km moeten klimmen met een gemiddelde van 6%. Het is inmiddels gaan waaien en de wind heeft vrij spel in het open landschap. De klim heeft veel bochten en zelfs bordjes om aan te geven hoe ver we nog moeten klimmen tot de top en hoe steil het zal worden. Van dat laatste lijkt helaas niet veel te kloppen. Geeft niet, want het geeft toch wat motivatie.

Op de top van de Saint Robert is een grote parkeerplaats waar vooral wandelaars gebruik van maken. We maken foto’s, want dit is tenslotte de eerste BIG van de vakantie en uiteindelijk een flinke klim. Na een broodje beginnen we aan de afdaling door het mooie landschap. Een welkome afwisseling na al het klimmen. Na een paar lange bochten arriveren we in Le Mont-Dore. De route wil ons nog een mooi omweg laten fietsen, maar we vinden het mooi geweest en nemen de snelle route naar onze camping in La Bourboule. We zijn tenslotte nog een paar dagen in de Auvergne en zijn toe aan een goede pasta maaltijd.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie