Fietsen in de Franse Ardennen

Barrage Ry de Rome

Bij ‘Ardennen’ denk ik meestal direct aan de Belgische Ardennen, maar het gebied is groter. Ook in Luxemburg en het noorden van Frankrijk vind je een deel van de Ardennen. Voor het tweede deel van onze vakantie hebben wij dit jaar de Franse Ardennen als bestemming gekozen. In Revin hebben we een camping uitgezocht, omdat dit lekker centraal ligt voor twee mooie fietsroutes.

Vanuit Limburg is Revin slechts 200 kilometer rijden met de auto en met een ruime twee uur ben je er. Ideaal voor een vakantie waarbij je wel echt weg wilt zijn, maar geen lange reis wilt maken.

Op onze eerste dag zat het weer echter tegen. De hele dag regende het en we konden helaas niet veel meer doen dan in de tent een boekje lezen. Dag twee hadden we meer geluk. Het was nog steeds druilerig weer, maar het weerbericht beloofde beterschap. De temperatuur is gelukkig een stuk beter, dus we trekken optimistisch een zomeroutfit aan.

Langs de Maas

langs de maasDe route loopt grotendeels langs de Maas. Langs het water fietsen we naar Charleville. Hier hopen we te lunchen en daarna fietsen we via de Col du Loup terug naar Revin. Hoewel we net als tijdens onze eerste vakantiebestemming aan de Moezel langs een rivier fietsen, is het contrast enorm. Waar de Moezel omgeven wordt door gezellige dorpjes en het fietspad langs het water druk bezocht wordt, is het langs de Maas bijna uitgestorven.

Toch kan je er heerlijk fietsen. Het fietspad, een ‘voie verte’, is vlak en goed geasfalteerd en de natuur erg mooi. De rivier slingert door het landschap en wordt omgeven door beboste heuvels. De dorpjes die we tegenkomen vallen wat tegen, ze zien er vervallen uit, maar als je voor de natuur komt is dat geen probleem.

Charleville

CharlevilleWe volgen de Voie Verte tot we bij Charleville komen. We hebben gelezen dat hier een leuk plein zou moeten zijn. Het is even zoeken, maar als we de stad infietsen staat het ‘Place Ducale’ netjes op de bordjes aangegeven. Het Place Ducale blijkt een groot, rechthoekig plein te zijn, volledig omgeven door oude gebouwen waar nu vooral restaurantjes in gevestigd zijn. Er is ruim keuze voor de lunch en we kiezen een tentje waar al wat racefietsen voor geparkeerd zijn. Na een heerlijke maaltijdsalade en een ‘Emince de Boeuf gemarineerd in Chimay Rouge’ kunnen we er weer tegenaan.

Col du Loup

Col du LoupWe vervolgen onze tocht door eerst een stukje terug te fietsen tot Nouzonville. Hier begint de eerste en enige klim van de dag, de Col du Loup. Deze col komt voor op de lijst van Challenge BIG, dus we verwachten er heel wat van. Het blijkt echter een eenvoudige klim te zijn. Nergens wordt het steiler dan 4 a 5% en we kunnen gezellig het grootste gedeelte samen fietsen. Onderweg komen we nog een uitzichtpunt tegen, met zicht op de Maas. We klimmen naar boven om even van het uitzicht te genieten en fietsen daarna verder. Niet veel later bereiken we de top waar zowaar een bordje staat. Daar moeten we natuurlijk mee op de foto.

Dan dalen we af naar Montherme. Hier zijn we op de heenweg ook al doorheen gefietst, maar nu kunnen we kiezen: terug langs de Maas of door de heuvels. We kiezen voor het eerste, omdat ons morgen nog een zware tocht te wachten staat. We fietsen nog even lekker door langs het water en zijn zo terug bij de camping. Het was een heerlijke tocht, maar toch hadden we wel wat beter weer verwacht. Zou de zon morgen wel schijnen?

Mont Malgré Tout

plateau malgre toutOp de laatste dag van onze vakantie staat de zwaarste tocht op het programma. We staan op tijd op, zodat we alle tijd hebben voor de route. Het is nog bewolkt, zelfs een beetje koud en er hangt mist in de heuvels. We beginnen echter gelijk met een stevige klim, dus dat is geen probleem.

De eerst klim van de dag begint direct in het dorp, de Mont Malgré Tout. We zijn hier met de auto naar beneden gereden, dus we weten ongeveer wat ons te wachten staat. Zonder opwarming beginnen we aan de klim. Eerst komen er enkele haarspeldbochten met een stijging van 8-9%. In een van deze bochten staat een standbeeld met twee varkens als herinnering aan de slachtoffers van tweede wereldoorlog. We bekijken het, terwijl we langsfietsen, maar we kunnen niet stoppen. De klim is hier te zwaar voor. Na de sectie met haarspeldbochten wordt het nog zwaarder. De zon breekt door en het is gelijk warm. De bochten verdwijnen en het stijgingspercentage loopt op tot 11-12%. Er lijkt geen eind aan te komen, maar dan toch vlakt het ineens af tot een vals plat. We zijn nog niet boven, maar het zwaarste hebben we gehad.

We slingeren over het slechte asfalt naar Le Haut Butre. Nu zijn we op het plateau en er volgen een aantal mooie, eenvoudige kilometers. Het volgende dorp op onze route is Fumay. Dit ligt aan de Maas en we bereiken dit dorp via een mooie afdaling. In Fumay blijkt zelfs een mini-supermarkt te liggen waar we onze watervoorraad aan kunnen vullen.

België

Het volgende richtpunt is het Belgische Couvin. We vermoeden dat we minstens één berg over moeten, maar het hoogteprofiel is ons onbekend. De borden geven aan dat het 24 kilometer fietsen is naar Couvin.

Zolang we nog in Frankrijk zijn, gaat alles prima. Het asfalt is goed, er ligt een ‘fietspad’ langs de weg en het fietst prettig. Dan komt het bord ‘België’ in zicht. Op de grens stopt het fietspad, het asfalt verandert in een lappendeken en de weg begint te stijgen met 8%. Welkom in België. Dit houdt een tijdje aan, maar dan wordt het gelukkig makkelijker.

Barrage du Ry de Rome

barrage du ry de romeNa een snelle afdaling staan we midden in een klein dorpje met bakker. We eten wat en vervolgen dan onze tocht. We moeten nu een aantal kilometer langs een weg waar de auto’s wat harder mogen rijden. Dit is niet het leukste deel, maar gelukkig bereiken we Petigny snel. Hier ligt de tweede BIG die we vandaag willen beklimmen, de Barrage du Ry de Rome. De beklimming begint al in het dorp en het is gelijk steil. We laten het dorp snel achter ons, maar ook in de bossen blijft het zwaar. Er zijn verschillende stroken van 11-12% en het is inmiddels erg warm. Een behoorlijk zware klim dus. Zodra we een kruispunt zien denken we dat we boven zijn. Het stijgt hier immers niet meer.

Als we doorrijden volgt zelfs de afdaling, maar niet voor lang. Even later stijgt het weer vrolijk verder. De echte top ligt bij het stuwmeer. We stoppen even voor wat foto’s en vervolgen dan onze route. Die loopt langs het meer en dat blijkt een erg mooi stuk te zijn. Het meer is groter dan we verwacht hadden, maar het fietst gemakkelijk. Het is er vlak, totdat we bijna rond zijn. We worden verrast door een steil heuveltje van 9%.

Omleiding

stuwmeerDe volgende bestemming van deze fietstocht is Rocroi, maar voordat we hier zijn krijgen we te maken met een omleiding. Het lijkt alsof er een nieuwe weg aangelegd wordt en de huidige weg houdt gewoon op te bestaan. We zijn hier niet om te veldrijden, dus er zit niets anders op dan terug te gaan en de omleiding te volgen. Gelukkig hoeven we niet al te ver om te fietsen over een rustige, golvende weg.

Zonder verdere moeilijkheden bereiken we Rocroi. Hoewel dit een mooi stadje schijnt te zijn, pakken wij enkel een klein puntje mee. We zijn al een behoorlijke tijd onderweg en zitten niet te wachten om verdere omleidingen. De weg terug naar de camping is eenvoudig. We dalen af naar het tweede stuwmeer van de dag en stoppen hier even bij het uitzichtpunt. Dan dalen we verder naar Revin. We fietsen door een betere buurt van het dorp terug naar de camping en kijken heel tevreden terug op deze mooie, afsluitende fietstocht van de vakantie.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie