Fietsen rond Gulpen

gulperberg

Het is half februari, eigenlijk is het nog winter, maar de zon schijnt en het is heerlijk weer om te fietsen. We hebben ons inmiddels ingeschreven voor de Ronde van Vlaanderen begin april, dus wordt het zo langzamerhand ook tijd om weer wat langere tochten met heuvels te gaan fietsen.

We hebben een rondje naar Gulpen op het programma staan. Vanuit onze woonplaats Sittard fietsen we eerst via Spaubeek en Hulsberg naar het dorp Klimmen. Dit is een vrij snelle route naar het zuiden van Limburg, zodat je gelijk midden in de heuvels zit. Klimmen is een erg toepasselijke naam voor dit dorp. Het ligt relatief hoog en vanaf alle kant moet je een heuvel op om er te komen.

De heuvels volgen elkaar nu redelijk snel op. We fietsen door Ransdaal heen en komen in de open velden terecht. Hier zien we het typisch Limburgse landschap wat we zo mooi vinden. Glooiende heuvels, weiden en af een toe wat bomen. We komen op een kruispunt waar twee van drie richtingen doodlopen. De enige doorlopende weg blijkt de Achtbundersweg te zijn. Een vrij lange, maar niet al te zware beklimming, waardoor je echt van het landschap kan genieten. Als je boven bent, heb je een goed uitzicht op het dal aan de andere kant. Je ziet hier de Vrakelbergerweg in het dal al lopen. Hier dalen we zo, via de Fromberg, naar af.
uitzicht vanaf fromberg

We vervolgen onze route naar Gulpen, het eigenlijke doel van deze fietstocht. Hier willen we de Gulperberg beklimmen. In Gulpen rijden we een stukje door het centrum en dan slaan we af. Via een rustig achteraf weggetje (de akerweg) sta je zo ineens aan de voet van de Gulperberg. Het is geen lange beklimming, slechts 500 meter volgens het bordje, maar wel een zware. Je wordt gewaarschuwd voor een stijgingspercentage van 14%, maar op sommige stukken is het steiler. In zomermaanden zie je als je aan komt fietsen enkel een weg steil omhoog gaan. Nu in de winter zijn de bomen nog kaal en kan je de top vanaf beneden zien liggen. Het wordt enkele honderden meters ploeteren en dan zijn we boven.

We volgen de panorama weg, waar we een goed uitzicht op Gulpen en de rest van dal hebben en we dalen af via de Koning van Spanje. Een supersnelle afdaling over een goed geasfalteerde weg. Nu staan we opnieuw midden in Gulpen. We nemen hier de Ingbergrachtweg. Een lange klim die slechts licht stijgt en je via een hele rustige weg naar het dorp Ingber brengt. Nu gaan we het heuvelland bijna achter ons laten. Via Scheulder en Sibbe fietsen we naar Valkenburg. Hier wacht ons nog de Kleverberg en dan fietsen we terug naar huis. Het is een heerlijke tocht van bijna 70 kilometer geworden, prima voor deze tijd van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Hoogteprofielen

Bekijk de hoogteprofielen van de belangrijkste hellingen uit de fietstocht rond Gulpen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie