Amstel Gold Race

Amstel gold race

Dit jaar werd de Amstel Gold Race voor profs verreden op 20 april. Een dag voordat de profs deze klassieker rijden, wordt ook de Amstel Gold Race toereditie georganiseerd, waar vele duizenden wieleramateurs aan deelnemen. Als je graag de Amstel Gold Race wilt fietsen, maar niet in de gelegenheid bent om aan de toerversie deel te nemen, dan is dat geen enkel probleem. De route is namelijk permanent bewegwijzerd. De route bestaat uit drie lussen, die je afzonderlijk van elkaar kan fietsen.

Ook wij wilden graag een deel van de Amstel Gold Race fietsen, maar niet tijdens de officiele toureditie (toen waren we al in Belgie voor de Peter van Petegem Classic). Wij besloten om een week later, op 27 april, de derde lus te fietsen. Dit deel van de tocht heeft een zwaar stuk met achtereenvolgens de Gulperberg, Fromberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Keutenberg en de Cauberg als afsluiter. Deze derde lus heeft een lengte van ruim 70 km. Wij starten echter niet in Valkenburg, maar bij ons thuis in Sittard, dus in totaal zou dit een rondje van ongeveer 110 kilometer gaan worden.

We hebben er zin in en stappen zondagochtend op de fiets. Het is nog stil op de weg en we fietsen rustig richting Valkenburg. In Spaubeek komen we het eerste heuveltje van de dag tegen: de dorpstraat. Geen steile heuvel, maar prima geschikt om even op te warmen. We maken ons niet te druk, want we weten dat er nog genoeg zware hellingen gaan komen. Dan dalen we af naar Valkenburg en gaat de ‘echte’ route van de Amstel Gold Race beginnen.

De eerste heuvel van het parcours die we tegenkomen is de Geulhemmerberg, waar we langs de grotwoningen van Geulhem omhoog fietsen. Hier blijkt al snel dat we niet de enige fietsers zijn. Er zijn behoorlijk wat wielrenners op deze helling te vinden en dat maakt het extra leuk om er te fietsen. De snelheid van de fietsers varieert: sommige mensen fietsen in een supertempo omhoog, terwijl anderen het rustig aan doen. Eenmaal boven gekomen dalen we af in de richting van Maastricht. Daar volgt al snel de Bemelerberg. Net als dit Geulhemmerberg, is dit geen hele steile berg, met stijgingspercentages tot 6%.

Met het beklimmen van de Bemelerberg zijn we op het plateau van Margraten beland. Hier golft de weg rustig door het mooie landschap. We eindigen dit mooie stuk van de route met de beklimming van de Loorberg: een leuke klim met haarspeldbochten die me steeds even het gevoel geeft in de Alpen te zijn. Dit was tegelijk ook het einde van het relatief eenvoudige deel van de Amstel Gold Race. We dalen af naar het dorpje Partij, waar de Gulperberg gaat beginnen. Zodra je aan komt fietsen zie je de weg al heel steil omhoog lopen. Ondanks dat we deze bijzonder steile helling al vaker beklommen hebben, vraag ik me toch iedere keer af of het nu weer gaat lukken. Deze zijde van de Gulperberg heeft geen bochten, begint steil en wordt alleen nog maar steiler. Langzaam fiets ik dan toch naar boven. De kilometerteller geeft op het laatste stuk waarden van 17% aan, maar het lukt. Boven is het tijd om even wat te eten en dan vervolgen we onze weg.

We rijden naar Wahlwiller om daar de Kruisberg te beklimmen, af te dalen aan de andere kant en gelijk de Eyserbosweg aan te vallen. Op beide heuvels is het een drukte van belang. Hoewel misschien niet iedereen met de Amstel Gold Race bezig is, is het duidelijk dat dit een erg populair fietsgebied is. Beide heuvels zijn zwaar en worden steeds steiler naarmate je bijna boven bent. Nu hebben we drie van de vijf zware hellingen van de tocht er op zitten. Bij een tankstation halen we nog wat te eten en te drinken en dan gaan we heel langzaam de Keutenberg en de Cauberg op. Hier eindigt de derde lus van de Amstel Gold Race voor ons.

We dalen de Cauberg weer af en rijden terug naar Sittard. We zijn moe, maar hebben toch nog zin om het laatste beetje energie dat we nog hebben te gebruiken op de vlakke wegen richting Sittard. Ook dit is weer een fantastische tocht geweest. Morgen tijdens het werk kunnen onze benen uitrusten, zodat we snel weer op pad kunnen voor een volgende mooie tocht.

Gerelateerde artikelen

Hoogteprofielen

Bekijk de hoogteprofielen van de belangrijkste hellingen uit de Amstel Gold Race.

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie