Peter van Petegem Classic

muur van geraardsbergen in de peter van petegem classic

Eindelijk is het dan zo ver. We gaan onze eerste toertocht van dit fietsseizoen rijden. Terwijl in het Nederlandse Limburg de Amstel Gold Race toertocht wordt gereden, vertrekken wij naar België voor de Peter van Petegem Classic in Aalst. Aalst ligt in het westen van Belgie, in het gebied waar ook de Ronde van Vlaanderen wordt gereden.

Vanuit Limburg is Aalst ongeveer 1,5 uur rijden met de auto, dus we vertrekken ‘s ochtends vroeg. Om 5 uur gaat de wekker. We ontbijten, pakken de spullen in en vertrekken richting Aalst. Op dit tijdstip is het nog rustig op de weg op zaterdagochtend. Zodra we in de buurt van Aalst komen, zien we nog veel meer mensen met fietsen op hun auto. We zijn duidelijk niet de enigen die vroeg opgestaan zijn voor een mooie fietstocht. Een parkeerplaats zoeken blijkt nog even een kleine uitdaging. Het is ons namelijk niet helemaal duidelijk wat de Belgen verstaan onder een ‘parking’ dus we parkeren uiteindelijk in een zijstraatje, op een paar minuten fietsen van de start van de Peter van Petegem Classic.

Kasseien in de Peter van Petegem Classic

Tijd om de fietskleding aan te trekken, schoenen aan en helm op en dan naar de start om ons stuurbordje op te halen. We hebben ons al vooringeschreven, dus we kunnen snel van start. Omdat het nog vroeg in het seizoen is en we nog niet zoveel getraind hebben, kiezen we voor de 118 km versie. Het is een drukte van belang bij de start en in een groot peloton fietsen we de eerste kilometers van de tocht. Het eerste deel van de tocht gaat over mooie, rustige wegen tussen de weilanden door. Het is hier vrij vlak en niet al te zwaar. In dit deel van de Peter van Petegem Classic komen we ook een twee stroken met kasseien tegen: de Waterrad en de Lange Munte. Op de eerste strook liggen de kasseien behoorlijk scheef, en stuiteren we op onze fietsen over steentjes. De tweede strook ligt er een stuk mooier bij. Na de kasseien komen we langzaam maar zeker terecht in een meer heuvelachtig landschap. Maar voordat we aan de steilere heuvels van de toertocht beginnen, is het nog tijd voor de eerste bevoorrading.

De muur van Geraardsbergen

Twee jaar geleden hebben we al eens de Ronde van Vlaanderen gefietst. We hadden toen verwacht dat we de Muur van Geraardsbergen zouden beklimmen, maar precies in dat jaar werd deze helling uit de tocht geschrapt. Nu twee jaar later hebben we eindelijk de herkansing voor de Muur van Geraardsbergen, maar dan in de Peter van Petegem Classic. Voordat we aan deze steile helling beginnen, is er eerst nog een aanloopje over de Hellehoek, het Hoogbos en verschillende hellingen die niet met naam in het parcours opgenomen zijn. Vervolgens rijden we Geraardsbergen binnen. We slaan linksaf en direct begint een drukke weg met slecht asfalt behoorlijk te stijgen. Dan slaan we weer af naar een straatje zonder auto’s. Hier gaat ook het wegdek over in kasseien en wordt het nog steiler. Langzaam fietsen en lopen de wielrenners naar boven tot de kapel. Eenmaal bovengekomen rusten we even uit, maken we wat foto’s en vervolgen we de tocht.

Na een tweede bevoorrading volgen er nog twee mooie heuvels, waaronder de Bosberg die ook voor een deel uit kasseien bestaat. Dan gaat de route langzaam over naar vlakker terrein. Over mooie wegen fietsen we richting de finish in Aalst. We rusten even uit en dan gaan we weer naar huis. Het is een mooie tocht geweest en zeer goed bevallen als onze eerste tocht van het fietsseizoen.

Gerelateerde artikelen

Hoogteprofielen

Bekijk de hoogteprofielen van de belangrijkste hellingen uit de Peter van Petegem Classic:

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie