Rondje Schweiberg

Rondje Schweiberg

In het zuiden van Limburg is het heerlijk fietsen, maar eigenlijk komen we er veel te weinig. We plannen daarom een ritje naar de Schweiberg, een lange helling iets ten zuiden van Mechelen. We zijn hier vaker geweest, maar de laatste keer was zeker al twee jaar geleden. Het mooie weer zorgt ervoor dat we met extra zin op pad gaan.

Het begin van onze route is vrij standaard. We willen zo snel mogelijk in het zuiden zijn, dus fietsen we omhoog over de Dorpstraat van Spaubeek en dan via Valkenburg en Schin op Geul naar Mechelen. Zo zorgen we ervoor dat we na ongeveer 30 kilometer en slechts 1 klim al aan de voet van de Schweiberg staan.

Schweiberg

Vol goede moed beginnen we aan deze mooie berg. De Schweiberg is ruim 3 kilometer lang, maar op enkele wat steilere stukjes na, is het een eenvoudige beklimming. Je fietst eerst tussen wat vakwerkhuizen door en bereikt dan het dorpje Schweiberg. Het is er bijzonder rustig, we zien enkel wat mensen die vermoedelijk in de vakantiehuizen verblijven die op deze berg staan. Na het dorp hebben we vooral uitzicht op het mooie landschap. Gelukkig is de klim niet zo zwaar, waardoor we ook de gelegenheid hebben om goed rond te kijken. Dan fietsen we het bos weer in. We zijn nu bijna en op de top pauzeren we even voor een broodje.

Afdalen over de Loorberg

We pakken de kaart om het vervolg van de route te bepalen. We hebben het erg naar ons zin en besluiten om er een lus door het westen van Limburg aan vast te plakken. Deze lus begint met de afdaling van de Loorberg. Via een paar haarspeldbochten dalen we met flinke snelheid af naar Slenaken. Het is een hele fijne afdaling, maar aan de andere kant van het dorp is het klaar met de pret. De klim naar Hoogcrutz wacht alweer en dat is geen gemakkelijke: nog geen kilometer lang, maar wel behoorlijk steil.

Daarna is het freewheelen. We slingeren over mooie, rustige wegen richting het westen. Hier en daar stijgt het wat, maar nooit veel. Tot we in Meerssen aankomen. Hier besluiten we nog even de Korte Raarberg mee te pakken. Deze hebben we slechts 1 keer eerder beklommen, dus het werd weer eens tijd. Dit klimmetje is niet lang, maar wel steil. Nog even volhouden dus, want dit is de laatste helling van onze tocht. We fietsen verder over het plateau naar Schimmert en dalen dan weer af via de Dorpstraat van Spaubeek. Dat we over dezelfde wegen terugfietsen als we heen gekomen zijn maakt ons niet uit. Nog even flink doorfietsen en dan zijn we thuis. Het is een heerlijke tocht geweest.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie