Opnieuw naar Sint-Geertruid

Opnieuw naar Sint-Geertruid

Eind april wordt in België de La Philippe Gilbert classic gereden, een zware toertocht voor wielertoeristen met een flink aantal steile hellingen. Deze toertocht staat al een tijdje op ons verlanglijstje, maar we hebben de tocht nog nooit gefietst. Of we dit jaar op tijd genoeg getraind hebben is nog even de vraag, maar we doen ons best. Daarom staat vandaag een rondje van ongeveer 80 kilometer naar het zuid-westen van Limburg op het programma.

We besluiten iets af te wijken van onze normale route naar het zuiden en rijden langs het Danikerbos via het Duistergatsken naar Schweikhuizen. Zo pakken we een extra klimmetje mee, maar fietsen we wel over een hele rustige weg. In Schweikhuizen slaan we linksaf bij de kerk en moeten we nog even flink klimmen om bovenop het plateau te komen.

Het valt ons op hoe rustig het is. We zien nauwelijks andere wielrenners. Zouden mensen zich sparen voor de Amstel Gold Race, die morgen gereden wordt door de wielertoeristen? Later komen we erachter dat er wel degelijk veel gefietst wordt, maar dan wat verder naar het Zuiden.

Ondertussen maken wij nog even een lusje rondom Meerssen. We dalen af door het mooie gehucht Waterval en nemen dan het klimmetje naar Schietecoven om bij de snelwegen terecht te komen. We steken deze over en dalen dan aan de kant van Bunde weer af. Nu fietsen we recht naar het zuiden langs de oostkant van Maastricht.

Bemelerberg

We steken de provinciale weg over en gaan ons voorbereiden op de volgende klim, de Bemelerberg. Vlak na de oversteek worden we ingehaald door het vrouwenteam van Sunweb. Zij fietsen rustig over het parcours van de Amstel Gold Race waarvan dit jaar eindelijk een vrouwenwedstrijd wordt gereden. Later komen we nog verschillende teams bezig die zijn met het verkennen van het parcours. Erg leuk om de teams die je normaal enkel op tv ziet, nu rond te zien rijden op wegen waar we zelf veel fietsen.

Boven op de Bemelerberg pauzeren we even en is het tijd voor een broodje. We hebben een goede plek uitgekozen want er gebeurt hier van alles. Van wielrenners die met verschillende mate van inspanning boven komen op de Bemelerberg, tot een boer die zijn land enkel met moeite kan bereiken door de geparkeerde auto’s.

Opnieuw in Sint-Geertruid

We gaan verder en fietsen langs groeve ‘t Rooth naar Cadier en Keer en verder naar het zuiden naar Sint-Geertruid. Ons plan was om in dit dorp, dat we enkele weken geleden ook al tot doel van een fietstocht gemaakt hebben, het vervolg van de route te bepalen. We zien dat we er nu zo’n 40 kilometer op hebben zitten en besluiten om weer terug te gaan richting het noorden.

We fietsen naar Margraten via Bruisterbosch waar we team Sky tegenkomen. Terwijl we passeren, vangen we twee woorden op: ‘break out’. Zou dit de tactiek voor de wedstrijd zijn? Inmiddels weten we dat het niet heeft moeten baten, want Sky heeft niet kunnen winnen.

In de afdaling met Lotto-Jumbo

Via enkele kleine dorpjes komen we nu in de buurt van Valkenburg, wat toch wel het centrum van het het wielrennen lijkt te zijn deze dagen. Hier fietst team Lotto-Jumbo in een heel rustig tempo. Ze nemen een route door Sibbe die wij meestal niet nemen, dus we fietsen er achteraan. Misschien een leuk alternatief? Als zij stoppen, passeren we en fietsen we door naar de hoek van de Daalhemmerweg. Hier zien we nu ook Team Orica, die op het kruispunt een bevoorrading heeft gepland.

Wij slaan af en dalen de Daalhemmerweg af. Halverwege worden we bijgehaald door de wielrenners van Lotto-Jumbo. Nu kennen we deze wielrenners enkel van de tv, waar de verslaggevers er altijd een naam bij geven, dus hebben we geen idee wie deze wielrenners nu precies zijn. Ondanks dat toch heel gaaf om zo naar beneden te fietsen. Onderaan de afdaling slaan zij linksaf om de Cauberg te beklimmen. Voor ons zit het erop en we gaan richting huis. Aan de andere kant van Valkenburg fietsen de Stoepert op en dan zit het klimwerk erop, we kunnen rustig uitfietsen.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie