De koning van Spanje

Gulpen

De zon schijnt en het lijkt wel lente. Met dit mooie weer is het zonde om binnen te blijven zitten, we besluiten daarom om er op uit te gaan voor een mooie fietstocht. De hele winter hebben we enkel korte tochtjes rondom Sittard gefietst. Een hele mooie omgeving, maar de ‘echte’ heuvels missen we inmiddels toch wel.

We plannen daarom een fietstocht naar Gulpen om daar de ‘Koning van Spanje’ op te fietsen. Dit is niet de zwaarste helling die je in Gulpen kunt vinden, beide zijden van de Gulperberg zijn zwaarder, maar het seizoen is pas net begonnen en we zijn helaas nog niet zo goed getraind. We doen het dus rustig aan en genieten vooral van de mooie omgeving.

De route begint met het voor ons bekende stuk door Spaubeek. Over de Dorpstraat fietsen we in een kleine drie kilometer met matige stijging het heuvelland tegemoet. Eenmaal op het plateau aangekomen slaan we linksaf om door het golvende landschap verder af te zakken naar het zuiden.

Via Hulsberg en Klimmen komen we dan in Schin op Geul terecht. We zien hier een fietser de afslag naar de Keutenberg nemen, maar wij laten deze links liggen. Deze zware helling bewaren we voor later in het jaar. Voor nu maken we het ons zelf gemakkelijk en we fietsen over de vlakke, doorgaande wegen naar Gulpen.

In Gulpen wacht ons de ‘Koning van Spanje’. Hoewel we deze helling al meerdere keren beklommen hebben, lijkt hij toch anders dan anders. Steiler en zwaarder (waarschijnlijk door het gebrek aan training) en ook het uitzicht is anders. Meestal fietsen we hier in de zomer en dan is alles groen, nu is alles nog dor en gelig van kleur. De lente is duidelijk nog niet helemaal begonnen, maar ook in deze periode van het jaar is het mooi.

Eenmaal boven gekomen heb je een schitterend uitzicht op de vallei. We stoppen niet te lang, want de wind maakt het toch koud. Over het plateau we door naar de top van de Gulperberg, waar we deze hele steile helling afdaling. Onderweg komen we verschillende mountainbikers tegen die naar boven ploeteren en zijn blij dat wij vandaag alleen maar naar beneden hoeven.

We eten even een broodje en beginnen dan langzaamaan aan de terugreis. Via Partij fietsen we naar Eys en dan over de Eyserweg naar Trintelen. We genieten van het heuvelland (dat hebben we eigenlijk best gemist), maar merken ook dat we moe beginnen te worden. Gelukkig is dit de laatste grote helling van onze route en fietsen we daarna via een heerlijke afdaling en wat vlakke wegen terug naar huis.

Alles bij elkaar is het een rondje van 65 kilometer geworden. In de zomermaanden zouden we dit ervaren als een kort rondje, maar nu voelt het als een enorme tocht. Tijd dus om weer lekker te gaan trainen en mooie tochten te gaan fietsen door de heuvels van Limburg.

Gerelateerde berichten

Hoogteprofielen

Bekijk de hoogteprofielen van de belangrijkste hellingen uit de fietstocht naar de Koning van Spanje.

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie